Telesna drža je, tako kot vsi drugi položaji Vašega telesa, rezultat delovanja skupine mišic, ki se upirajo sili gravitacije. Naše mišice telo neprestano prilagajajo sili gravitacije tako,da nam zagotavljajo maksimalno udobje in porabijo minimalno količino energije. Vse to delajo Vaše mišice, medtem, ko stojite v vrsti za blagajno, sedite za pisalno mizo, vozite avto ali se funkcionalno gibate. Že manjši odklon centralne gravitacijske sile povzroča neravnotežje, ki ga telo skuša popraviti tako, da aktivira določene mišične segmente. To pomeni, da se ob vsakem gibanju tista najmočnejša sila, ki Vas vleče proti tlom (centralna sila gravitacije) premakne in telo opozori, da se na ta premik odzove – Vas poravna, vzpostavi stabilen položaj in zagotovi ravnotežje (še vedno po principu udobja in minimalne porabe energije).  Nepravilno delovanje določene strukture, ki se skuša opreti sili gravitacije (na primer mišična zakrčenost, šibkost ali izčrpanosti, bolečina v mišicah ali sklepih ter druge nepravilnosti z okostjem povezane patologije, ki so lahko posledica nepravilne telesne drže, poškodbe ali bolezni) sproži kompenzacije – iskanje novih položajev, ki skušajo rešiti problem ravnotežja. Bremena, ki ga povzroča nepravilno delovanje določene strukture telo skuša rešiti po svoje, s kompenzacijo, ki še vedno za svoj primarni cilj vzame Vaše udobje, pri tem pa skuša porabiti čim manjšo količino energije. Kompenzacija je obrambni mehanizem, ki Vaše telo zaščiti pred morebitnimi poslabšanji in poškodbami. In če telo zmore samo poskrbeti, da nam nefunkcionalna enota ne povzroča težav? Problem nastane, ker je telo dinamičen sistem, ki ima odgovor za vsak dražljaj, stimulacijo in premik. Tako vsaka kompenzacija sproži reakcijo – spremembo funkcije določenega segmenta. Na ta način se v organizmu sproži začaran krog kompenzacij in kompenzacij, ki to kompenzacijo kompenzirajo. Tekom časa pa slednje vpliva na Vašo držo in funkcionalnost, ki se v praksi kaže v Vaši telesni drži.

Kompenzacije pogosto vodijo v bolečino ter povzročajo višje tveganje za poškodbe med ne več tako funkcionalnimi načini premikanja. Najpogosteje so to bolečine v vratu, ramenskem sklepu, ledvenem delu hrbtenice, kolkih in kolenih.

Terapevtski pregled

Terapevtki pregled naredimo z namenom, da ocenimo Vaše stanje. Na podlagi rezultatov se odločimo za potek zdravljenja, katerega cilj je predvsem izboljšati Vašo telesno držo in odpraviti bolečine, ki Vas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih. Tekom zdravljenja najdemo vzrok, ki povzroča potrebo po kompenzaciji ter odpravimo posledice, ki jih kompenzacija povzroča. Vsak prvi obisk se začne z anamnezo (Vaše težave predstavite, opišete in nam zaupate kakšne cilje si želite doseči). Temu sledi objektivni pregled, ki vključuje izvajanje specifičnih testov, nakar bomo za Vas sestavili individualni program, ki zajema različne tehnike terapije.

Posturalna analiza v studiu Matlux

Posturalna analiza je način, s katerim ugotavljamo vzroke in posledice neudobja, ki Vam jih povzroča Vaša telesna drža. Poznavanje primarnega krivca, ki povzroča Vaše kompenzacije je ključno za učinkovito zdravljenje ter dolgoročno izboljšanje stanja, v katerem se nahajate. V programu posturalna analiza boste na prvem obisku podali anamnezo, slednji pa bo sledil pregled, ki zajema opazovanje Vaše hrbtenice v gibanju in statičnem položaju. Na prvem obisku boste prejeli strokovno mnenje in praktična navodila, ki Vam bodo pomagala težavo odpraviti

Nadaljnje zdravljenje ter dolgoročno vzdrževanje

V studiu Matlux Vam nudimo možnost, da svojo držo progresivno izboljšate ter stanje dobrega počutja dolgoročno vzdržujete. Za učinkovito in efektivno izboljšanje Vašega stanja Vam bomo sestavili individualni program, ki temelji na praksi manualne terapije, terapevtske masaže in masaže TUI-NA.

Prisrčno vabljeni tudi na skupinske vadbo joge in/ali pilatesa. Urnik si lahko ogledate na https://www.matlux.eu/cenik/