Vdihnemo 17.000 krat na dan, to je več kot 6 milijonov dihov na leto. Res veliko, zato je še toliko bolj pomembno, da dihamo pravilno.

Dihalni organ je nos in ne usta in najlažji način, da izboljšamo svoje dihanje je preusmeritev diha na nos. Naše telo je bilo evolucijsko zasnovano za dihanje skozi nos in skoraj bi lahko rekli, da je dihanje skozi usta približno tako, kot če bi želeli jesti skozi nos!

S stališča dihalnega aparata dihanje skozi usta aktivira zgornji del prsnega koša, medtem, ko dihanje skozi nos sproži preponsko dihanje. Dihanje s prsnim košem je povezano s stresnim odzivom, medtem, ko dihanje skozi nos zagotavlja redno, umirjeno in enakomerno dihalno aktivnost. In edino takšno dihanje v telesne celice dostavi dovolj kisika za polno življenje.
Po mnenju strokovnjakov večina ljudi diha pri 10-20 odstotkih svoje polne zmogljivosti. Tako omejeno dihanje zmanjša delovanje dihal, kar posledično zniža raven energije v telesu. Ker je vdih (kisik) naš glavni vir življenja, izdih pa je način, da iz telesa izločimo strupe, lahko slabo dihanje prispeva k številnim tegobam in slabemu počutju.

Ko dihamo tako, da prihaja do uravnotežene izmenjave kisika in ogljikovega dioksida, bo kri ohranjala uravnotežen pH. Če pa se ogljikov dioksid izgublja prekomerno (dihanje skozi usta), se poruši ugoden pH, zmanjša pa se tudi absorpcija kisika v telesna tkiva.

Nosno dihanje spodbuja refleksne živčne končiče za nadzor dihanja v nosni sluznici. Ker dihanje skozi usta le-te obide, to vodi v nepravilnosti pri dihanju in do smrčanja. Dihanje skozi nos med spanjem bo zmanjšalo ali ustavilo smrčanje.

Nos je kompleksen dihalni aparat z vsaj 20 funkcijami, ki jih usta nimajo in sestavni del imunskega sistema, ki učinkovito varuje naša pljuča pred vsiljivci. Med dihanjem skozi nos se tvori dušikov oksid (NO), ki dokazano zavira podvajanje nekaterih virusov.

In zakaj je koristno zapeti mantro OMMM?
Med drugim tudi zato, ker je mrmranje način, da spodbudimo prehajanje dušikovega oksida iz paranazalnih sinusov v nosno votlino.