Alergije in imunski sistem

Število ljudi z alergijami vztrajno narašča, tudi med majhnimi otroci in dojenčki. Med najpogostejšimi simptomi alergije so izcedek iz nosu, močno solzenje, srbenje, astma, glavobol, težave s prebavili in kožni izpuščaji. Alergijska reakcija kaže, da se imunski sistem premočno odzove na dejansko neškodljive snovi. Najbolj znani predstavniki – alergeni ali snovi – so cvetni prah, hišne pršice, strupi žuželk (ose, sršeni) in kovine, kot je nikelj. Toda alergenov je veliko več.

Danes lahko skoraj vsaka snov postane alergen in tako sproži alergijske reakcije, predvsem pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Alergik pogosto reagira na več alergenov, sčasoma pa lahko izjemno močne reakcije njegovega imunskega sistema povzročijo pretirane reakcije v vedno več situacijah.

Alergije imajo več vzrokov, nikoli samo enega. Pomemben vzrok je dednost – tako s telesnega stališča kot tudi iz stališča naučenega odziva na čustvovanje, saj so alergije pogostejše pri otrocih staršev z alergijsko anamnezo. Drugi pomemben dejavnik pa je um, živčni sistem in hrana. Ker so vzroki za alergijske reakcije tako različni kot njihovi simptomi, sprožilnih dejavnikov alergij ni mogoče vedno prepoznati.

 

Alergije kot učinek polnega kozarca

Sposobnost telesa, da se spopade z vsem, kar jemo in čemur smo telesno in čustveno izpostavljeni, je različna od človeka do človeka. Pogosto se alergija razvije nenadoma, torej izbruhne naenkrat zaradi učinka »prepolnega kozarca« to je prevelike telesne obremenjenosti.

Ko je »kozerec poln« (visoke količine obremenjenosti zaradi neustrezne hrane ali prevelikega stresa), bo celo kapljica dodatne vode (izpostavljenost) povzročila prelivanje iz kozarca (aktivirani simptomi). Ko pa je »kozarec manj poln«, bi bilo potrebno več vode (izpostavljenosti), da bi povzročil odziv. Ti pojavi, ki jih narekuje življenjski slog, stres ali travma, lahko povzročijo oslabitev imunskega sistema in tako povzročijo povečanje alergijskih ali alergiji podobnih reakcij. Eden od glavnih vzrokov za porast alergijskih reakcij je namreč stres in prekomerna izpostavljenost prevelikemu številu umetnih, sintetičnih ali »nevarnih« snovi ter povečanje elektromagnetnega sevanja. Pri veliko ljudeh zato tudi alergija in njene reakcije minejo takrat mine stres ali travma oziroma se jo posameznik nauči na pravilen način predelati.

 

Stres – pomemben dejavnik/vzrok neželenih reakcij (vključno z alergijami)

Dobro uveljavljeno medicinsko dejstvo je, da vsako čustvo sproži sproščanje številnih kemikalij v telesu. Vesela čustva proizvajajo zdravilne kemikalije, medtem ko težka čustva, če jih ne znamo ustrezno predelati, odlagajo kemikalije, ki povzročajo bolezni. Na področju čustvovanja ni primarnega pomena razlikovanje med dobrimi in slabimi čustvi, ker so vsa čustva naš lasten odziv na notranje dogajanje, ampak naš odziv nanje. Stres, ki se nadaljuje brez olajšanja in predvsem zato, ker ne znamo ali ne zmoremo postaviti ustreznega čustvenega odziva, lahko povzroči stanje, imenovano stiska – negativna stresna reakcija.

Stiska sčasoma povzroči fizične simptome, vključno z glavoboli, razdraženim želodcem, povišanim krvnim tlakom, bolečinami v prsnem košu, težavami s srcem, sladkorno boleznijo, alergijami, astmo, artritisom, depresijo, tesnobo in težavami s spanjem. Neustrezno spopadanje s težkimi čustvi je prisotno pri večini ljudi, pogosto zaradi kroničnih, nezdravljenih stresnih reakcij. Stres postane še bolj škodljiv, če ljudje uporabljajo alkohol, tobak ali droge za umiritev stanja. Na žalost te snovi namesto da bi razbremenile stres in telo vrnile v sproščeno stanje, ohranjajo telo v stresnem stanju in povzročajo še več težav.

Metafizična filozofija priznava, da imajo skoraj vse telesne bolezni mentalne in čustvene dejavnike, ki določajo njihov začetek, predstavitev, vzdrževanje ter dovzetnost za zdravljenje in razrešitev. Z drugimi besedami, naš um in čustva nezavedno izvajajo nadzor nad našim fizičnim jazom in tako lahko povzročijo vrsto telesnih bolezni. Skoraj vsak del našega telesa, vsaka bolezen ima povezavo, ki jo je mogoče razložiti metafizično. Skoraj vsi neželeni učinki (vključno z alergijami) so zakoreninjeni v dolgotrajnem stresu, tesnobi in strahu, ki je predvsem posledica neustreznega odziva na doživeta čustva. Zaradi dolgotrajnega prekomernega izločanja kortizola iz nadledvičnega sistema (Odzivi Fight-Flight) ta ogroža imunski sistem, njegovo moč in učinkovitost, kajti moč imunskega sistema prav pri alergijah ni vedno povezana tudi z njegovo učinkovitostjo.

Alergijske reakcije se pogosto pojavijo, ko »nas nekaj vznemirja«, »se počutimo nemočne«, »ne moremo nečesa nadzorovati« in ne moremo obvladati »žaljive stvari«. Morda so nas že kot otroke učili, da se ne smemo »odgovarjati, se ne strinjati, reagirati, reči ali narediti ničesar, kar se nam zdi neprimerno« – zato je edini način, da se odzovemo, zboleti.

Po drugi strani pa imajo ljudje lahko alergijo na jajca, na primer zaradi nekega podzavestnega konflikta ali globoko zakopanega spomina, ki se vrti okoli neprijetne izkušnje, povezane z jajci.

V knjigi Luise L. Hay – Heal Your Body AZ: The Mental Cause for Physical Illness and the Way to Manual je opisan eden od verjetnih -metafizičnih- vzrokov za alergije: »Alergije se nanašajo na dejstvo, da zanikamo lastno moč!« Zato je vedno potrebno razmisliti o čustveni preobremenjenosti, prepričanju v samopreganjanje ali krivdo ter se vprašati naslednje:

 • Ali zanikaš lastno moč?
 • Na koga ali kaj si alergičen?
 • Kdo ali kaj ti je zlomilo srce?

V knjigi The Healing Power Of Illness je alergija opisana kot pretirana reakcija na neko snov, ki velja za »sovražno«, zato si morajo alergiki zastaviti naslednja vprašanja:

 • Zakaj zavračam toleriranje agresije v svoji zavesti in jo namesto tega prisilim, da se sama uveljavi v mojem telesu?
 • Katera so področja mojega življenja, ki se jih tako bojim, da bi se jim najraje izognil-a?
 • Na katere teme kažejo moji alergeni – Spolnost? Nagon? Agresija? razmnoževanje? Umazanija? (v smislu temne strani življenja)
 • V kolikšni meri uporabljam svojo alergijo za manipulacijo s tistimi okoli sebe?
 • Kaj se je zgodilo z mojo ljubeznijo in zmožnostjo spuščanja v sebe tisto, kar je »tam zunaj«?

Alergijska reakcija je v tem smislu neizrečena prošnja za pomoč pri soočanju s stalno travmatično situacijo.

 

Alergija zaradi oslabljene nadledvične žleze

Skorja nadledvične žleze proizvaja različne hormone – vključno z glukokortikoidi, kot sta kortizon in kortizol. Ti tako imenovani stresni hormoni so zaradi svojega protivnetnega učinka sposobni prestrezati alergijske reakcije. Vendar to deluje le, če nadledvične žleze še niso oslabljene. Oslabljene nadledvične žleze so pogosto posledica prehrane, bogate s sladkorji in ogljikovimi hidrati. Visoka koncentracija kave ali alkohola povzroča tudi prekomerno uporabo nadledvičnih žlez. Vendar pa so glavni vzrok za oslabelost nadledvične žleze kronične stresne situacije. Pomemben kronični stres lahko povzroči izčrpanost, zmanjša se proizvodnja kortizona in kortizola in v enaki meri se poveča verjetnost alergijskih odzivov v telesu.

 

Povezava med črevesjem in čustvi

Naše črevesje je izjemno občutljivo na stres in naša splošna čustva. In obratno, prave tehnike obvladovanja stresa lahko pomagajo pomiriti razdražen želodec. Fizični razlog, zakaj čustva in stres lahko povzročijo želodčne bolečine in druge prebavne težave, je v tem, da je črevesje zelo občutljivo in polno živcev, tako kot možgani.

 

Timusna žleza – šola obrambnih celic

Za alergijske reakcije, kot so kožni izpuščaji, srbenje, astma ipd., so lahko odgovorna tudi cepiva, zdravila in kemikalije, saj te snovi škodujejo pomembnim nalogam timusne žleze, ki je je znana kot šola T-limfocitov (obrambnih celic). Ker so te pomembne obrambne celice izurjene tako, da lahko prepoznajo in nevtralizirajo alergene, pomembno prispevajo k prestrezanju ali vsaj zmanjšanju alergijskih reakcij.

 

Tuje beljakovine pogosto povzročajo alergijo

Tuje neprepoznane beljakovine v krvnem obtoku lahko povzročijo, da ima telo takojšnjo alergijsko reakcijo. Tu so še posebej pomembne mlečne in jajčne beljakovine, poleg tega pa lahko sem dodamo tudi pšenične beljakovine (gluten) pri pretirano gensko spremenjeni pšenici.

 

Intoleranca na gluten lahko povzroči alergijo

Z obstoječo intoleranco na gluten lahko telo le slabo izkoristi in prebavi žita, ki vsebujejo to beljakovino. Črevesna sluznica je nenehno razdražena, kar povzroča vnetne procese, ki močno razgradijo tiste sluznice, ki so odgovorne za dobro absorpcijo hranil. Posledično tanjšanje črevesnih sten omogoča, da strupene ali drugače škodljive snovi neposredno in hitreje pridejo v krvni obtok, kjer na koncu sprožijo alergijske reakcije.

 

Laktozna intoleranca in alergije

Tudi intoleranca na mleko je zelo razširjen pojav. Mnogim že od rojstva manjka poseben encim – laktaza –, ki je potreben za predelavo mlečnega sladkorja. V nekaterih primerih proizvodnja tega encima preneha veliko pozneje. Če v organizmu ni dovolj laktaze, mlečni izdelki ne morejo biti prebavljeni, kar povzroči njihovo razgradnjo v črevesju. Posledica tega so simptomi, kot so driska, zaprtje, napenjanje, bolečine v želodcu ali druge alergijske reakcije, sama mlečna beljakovina – kot neprepoznana tuja beljakovina pa lahko sproži dodatne simptome.

 

Težave z jetri oslabijo imunski sistem

Eden od dejavnikov za razvoj alergij je zastoj v jetrih in zastrupitev krvi. Če se te težave pojavijo hkrati s pomanjkanjem določenih prebavnih encimov ali drugimi kroničnimi prebavnimi težavami, bo prišlo do povečanja alergijskih reakcij. V tem primeru je treba izvesti celostno čiščenje jeter za razbremenitev jeter, vendar to nikakor ni primerno za otroke. Izvajati pa ga je treba pod nadzorom ali v spremstvu naturopatskega terapevta.

 

Premalo močna želodčna kislina

Znana tudi kot hipoklorhidrija je eden od pomembnih vzrokov za nastanek alergij. Več o tem si lahko preberete tukaj

 

Genski inženiring in umetni dodatki

Široka uporaba kemikalij, pesticidov, gensko spremenjenih organizmov in drugih uničujočih dodatkov, ki se uporabljajo v proizvodnji hrane (aspartam, glutamat, barvila in konzervansi) so pogosto sprožilec za razvoj alergij.

 

Alergija na kvasovke

V primeru posebej trdovratnih alergij pogosto opazimo glivične okužbe. Glivice kvasovk se širijo po črevesju in dražijo občutljivo sluznico. Učinke vnete in s tem prepustne črevesne sluznice smo razložili že prej.

 

Dojenčki so še posebej občutljivi na alergije

Nepravilno odstavljanje dojenčkov je lahko odgovorno za nekatere intolerance na gluten in mleko. Ker gastrointestinalni trakt dojenčkov še ni povsem razvit, so njegove sluznice še bolj prepustne kot pri odraslih. Materino mleko ščiti otroka pred prodiranjem tujih beljakovin v krvni obtok tako, da praktično zapre prebavila, zaradi česar je manj prepustna. Danes pa je le nekaj otrok, ki jih matere dovolj dojijo. Namesto tega prejmejo formule in pasterizirano, homogenizirano kravje mleko, onesnaženo z antibiotiki, pesticidi in rastnimi hormoni. Če se dojenčki prezgodaj nahranijo s tujimi beljakovinami – na primer z živalskimi mlečnimi izdelki, jajci ali pšeničnimi izdelki, lahko to že postavi potek alergij za vse življenje.

 

Prva pomoč

 • Pomembno je, da se izogibamo znanemu alergenu.
 • Ker se alergije na hrano pogosto pripisujejo kemikalijam, pesticidom, aditivom, gensko spremenjenim organizmom itd., ki jih vsebujejo, je treba uživati ​​čim bolj ekološko pridelana živila.
 • Prehrana naj vsebuje malo sladkorja in ogljikovih hidratov, saj glukoza močno zakisa telo in močno obremeni črevesje. Oba dejavnika slabita imunski sistem in tako spodbujata razvoj alergij.
 • V akutni fazi alergijske reakcije je zelo priporočljiv tako imenovani sokov post. Ta oblika hitrega zdravljenja podpira hitro izločanje obstoječih toksinov in s tem razbremeni jetra in imunski sistem.
 • Vsaka alergijska reakcija ima tudi resne negativne učinke na črevesno okolje. Zato je za alergike izjemno pomembno, da enkrat ali dvakrat letno temeljito očistijo črevesje. Nakopičene toksine, presnovne ostanke in druge onesnaževalce je treba raztopiti, vezati in izločiti. Na voljo so številni učinkoviti programi čiščenja prebave, ki jih lahko izvajate doma. Če te ukrepe dosledno izvajamo, je alergik na pravi poti, da se lahko čim prej poslovi od bolečih simptomov.
 • Stabilizacija črevesne flore s pomočjo ustreznih zdravih bakterijskih sevov/probiotikov.

 

Možnosti zdravljenja

Ključ do boja proti neželenim reakcijam je najprej ugotoviti, na kaj se telo negativno odziva in kaj vpliva na dušo in nato poiskati načine, kako se izogniti tem snovem, zmanjšati ali celo odpraviti svoje simptome za naprej.

Kako učinkovito bo dopolnilno zdravljenje za posameznika, je lahko odvisno od tega, kako resni so simptomi in kako resno se loti samozdravljenja. Številne študije kažejo, da je alternativna medicina zelo koristna za zmanjšanje neželenih učinkov in alergijskih simptomov – tehnike so opisane spodaj.

Dr. Jimmy Scott , v svoji knjigi Energy and Allergy navaja: »Zdravljenje pomeni, da se zdravi energijska motnja, ne pa psihološki ali fizični simptomi.« Nadaljuje, da »Če se ponovno vzpostavi energijsko ravnovesje, bo telo samo odpravilo vse simptome, ki bi se morda razvili.«

V energetski terapiji je alergija opredeljena kot »oslabitev energetskega sistema telesa«. Zato zdravimo energijsko motnjo, ne pa simptomov.

Od alternativnih terapij so učinkovite:

 • Akupunktura
 • Prehranski dodatki z lovorjem (naravni antihstaminik)
 • Bioresonančna terapija
 • Dieta brez živalskih beljakovin in predelanih ogljikovih hidratov
 • Sprostitvene tehnike
 • Homeopatija
 • Kineziologija
 • Tkivne soli
 • Pripravki za postavitev ustrezne viskoznosti krvi

Po besedah ​​dr. von Rosena je seneni nahod pogosto prirojena bolezen, pri kateri se vzroku cvetnega prahu ni mogoče izogniti. Je pa možno zmanjšati občutljivost sluznice. Številne alergijske motnje so povezane s kemično preobremenitvijo v današnjem okolju. To kemično preobremenitev je mogoče le delno zmanjšati, ne pa se v celoti izogniti. Zaradi tega je najpomembnejše zdraviti prebavila, saj se tam nahaja približno 80 % imunskih celic telesa, ki so naše najpomembnejše celice za zdravljenje alergij.