Joga temelji na starodavni vzhodni filozofiji pretoka energije skozi telo, kar daje telesu moč, vitalnost in odpravlja blokade iz telesa. Vadba temelji na položajih (asanah), v katerih ostajamo dalj časa. Pilates, ki ga je izumil Joseph Pilates in ga imenoval kontrologija, pa je zasnovan s ciljem povečati moč in gibljivost telesa, predvsem trebuha in hrbta. Kljub razlikam med eno in drugo vadbo pa je pomembno, da koristi joge vnašamo v pilates in obratno koristi pilatesa v jogo.

Poznamo več smeri joge in med njimi se pojavljajo tako razlike v zahtevnosti izvedbe asan, kot tudi v razmerju med asanami, sproščanjem in dihalnimi vajami znotraj posamezne ure. Med izvajanjem asan je poudarjeno usmerjanje navznoter in spoznavanje samega sebe, kar je prednost joge. V Sloveniji se največkrat izvaja Hatha joga z večjim poudarkom na telesnih položajih. Pogosto zastopane so še Ashtanga in Iyengar joga, ki sodita med telesno bolj zahtevne, Restore in Nidra joga, pa sta namenjeni sproščanju in regeneraciji. Obstaja še veliko drugih vrst joge, tako, da vsakdo najde primerno obliko zase.

Da pa bi resnično razumeli tako jogo kot pilates, ju moramo nekaj časa vaditi, kajti sčasoma vsakdo, ki ju izvaja uvidi, da se mu preko ene ali druge prakse prav narahlo spreminja tudi odnos do življenja.