Parne inhalacije
Njivska preslica je trajnica z rumenkastim in do 35 cm visokim steblom, najdemo jo na poljih in poteh ter neobdelanih tleh severne poloble. Med ljudmi je dobro poznana zaradi svojih zdravilnih učinkov, prav tako pa tudi kot trdovraten plevel, ki raste med poljščinami.

V zdravilne namene uporabljamo posušene poganjke, ki so brez vonja in imajo slankast okus. Iz njih lahko pripravimo čaj, obkladke, kopeli ali parne inhalacije.

Njivska preslica je bogata z mineralnimi snovmi – vodotopni silikati,  aluminijevim in kalijevim kloridom ter z mangananom. Vsebuje pa tudi flavonske glikozide, saponine (ekvizetonin), polienske in dikarboksilne kisline, sitosterol ter vitamin C.

Čaj iz njivske preslice
V 1/4 litra vrele vode damo majhno žličko suhe njivske preslice. V vreli vodi jo pustimo samo 3 minute, nato čaj precedimo in toplega spijemo počasi.

Kopel iz njivske preslice
100 g njivske preslice namočimo čez noč v 5 litrih hladne vode. Po 24 urah oziroma pred pripravo kopeli vsebino zavremo za 20 minut, odcedimo in prevretek vlijemo v kopalno kad, kjer imamo že pripravljeno bolj toplo vodo. Pred in med kopeljo spijemo dva kozarca tople vode. V kopeli smo 10 – 20 minut, namočeni do pazduh. Pazimo, da je pod vodo področje ledvic in jeter. Po končani kopeli se zavijemo v brisačo ali kopalni plašč in si dovolimo še kakšno urico počitka na kavču ali postelji, da ne ustavimo procesa potenja. Namočeno zelišče lahko uporabimo še dvakrat (skupaj trikrat).

Parne inhalacije iz njivske preslice
20 g njivske preslice namočimo v 3 litre vode in pustimo namočeno 3 ure. Pred izvedbo inhalacije vsebino zavremo za 20 minut, odcedimo in prelijemo v drug lonec. Čez glavo se pokrijemo z brisačo ali gosto rjuho in nagnemo glavo približno 30 cm nad posodo s presličnim prevretkom. Brisača naj bo dovolj velika, da prekrije našo glavo in posodo ter da ne prihaja preveč zunanjega zraka v “šotor”. Oči imamo zaprte in globoko dihamo skozi nos 1–2 minuti, nato dvignemo glavo in nekajkrat vdihnemo sveži zrak. Ponovimo. Če se počutimo nelagodno, prenehamo s postopkom.

Tovrstne inhalacije so še posebej priporočljive v času prehladov in virusnih obolenj, saj se virusi bolje razvijajo v hladnem okolju in če pogrejemo zgornji del dihal s tem zmanjšamo možnost njihove replikacije na tem delu. Poleg tega pa sama preslica greje in izboljša cirkulacijo limfnega sistema.

Zanimivosti
V Sloveniji raste še več vrst preslice, vendar se le njivska preslica uporablja kot zdravilna rastlina. Njeni sorodnici močvirska preslica in gozdna preslica sta strupeni. Ker večinoma potrebujeta močvirna, senčna rastišča, ni velike možnosti, da bi ju zamenjali. Presličina kopel se odsvetuje vsem, ki imate izrazito poudarjene krčne žile, težave s srcem in povišanim krvnim tlakom. Previdnost pa ne bo odveč tudi pri tistih z izrazito nizkim krvnim tlakom, kjer se čas kopeli skrajša.