Komplementarna in alternativna medicina ni tako obroben in redek pojav kot se mogoče zdi, saj je tako v nacionalnih vladah kot tudi v mednarodnih organizacijah pridobila kar nekaj pozornosti, prav zato pa so se na podlagi alternativne medicine oblikovale klasifikacije le-te. V tem in naslednjih prispevkih bom predstavila tri:

  • Klasifikacijo NCCIH, National Center for Complementary and Integrative Health, torej ameriška nacionalna organizacija za razvoj in raziskave na področju KAM.
  • Slovensko klasifikacijo v Zakonu o zdravilstvu ZZdrav (2007) KAM deli na dva dela.
  • Klasifikacijo EUROCAM, Evropske organizacije za komplementarno in alternativno medicino, ki KAM dejavnosti našteva v abecednem vrstnem redu in nobeni ne daje nadrednega pomena.

Klasifikacija NCCIH, ki je najbolj obširna KAM deli v sledečih 5 skupin.

  • Alternativne medicinske sisteme, ki temeljijo na celovitih sistemih teorije in prakse, razvitih v zahodnih (homeopatija in naturopatija) in vzhodnih (TKM in ajurveda) kulturnih prostorih. Alternativni medicinski sistemi so pogosto povezani z verjetjem v filozofski sistem kulture. To so tradicionalni sistemi zdravstvenih praks, pristopov, znanja in prepričanj. Temeljijo na zdravilih učinkovinah živalskih, rastlinskih ali mineralnih snovi, spiritualnih terapijah, manualnih tehnikah in vajah.
  • Psihosomatske metode ali um-telo intervencije preko različnih tehnik izboljšujejo sposobnosti uma in telesnih funkcij ter zmanjšujejo neprijetne simptome. Tvorijo najobsežnejšo skupino KAM, pri čemer so nekatere od teh tehnik v preteklosti veljale za KAM danes pa postajajo del uradne medicine. Sem prištevamo meditacijo, molitev, relaksacijo, dihalne tehnike, jogo, tai-chi, ciqong, hipnozo, biofeedback, vodene sprostitvene tehnike, progresivno sproščanje mišic, glasbeno terapijo,…
  • Biološko zasnovane metode v KAM temeljijo na uporabi snovi in učinkovin, ki jih najdemo v naravi, na primer zelišča, naravna živila (česen, ehinaceja, čebula, ginkgo biloba, ginseng, šentjanževka, valerijan), vitamini, prehranska dopolnila in drugo. Biološko zasnovane metode so najpogostejša oblika uporabe izdelkov v storitvah KAM.
  • Manipulativne in telesne metode temeljijo na manipulaciji in/ali premikanju enega ali več delov telesa. Sem prištevamo osteopatijo, kiropraktiko, masažne tehnike, jogo, gibalne tehnike ter vse ostale terapije, ki vključujejo gibanje enega ali več delov telesa in se osredotočajo na telesne strukture in sisteme, vključno s kostmi in sklepi, mehkimi tkivi ter krvnim in limfatičnim sistemom.
  • Energetske terapije delujejo na nivoju energetskega polja in osebnega biopolja, za katerega se domneva, da izvira iz telesa in s katerim je prežeto telo in okolica telesa. To energijo imenujemo življenjska, univerzalna ali kozmična energija in  jo skozi zgodovino in različne tradicije srečamo pod imeni, kot so prana v Indiji, chi na Kitajskem, qi na Japonskem, astralna svetloba v judovski kabali, Pitagora je to energijo poimenoval svetlobno telo, Paracelsius arqueo ali vitalno energijo. Sem sodijo terapije, ki vplivajo na energetska polja s posrednim ali neposrednim dotikom (qi gong, reiki, bioenergetsko zdravljenje, akupunktura, akupresura, refleksologija, zdravilni in terapevtski dotik) in terapije, ki uporabljajo nekonvencionalne načine uporabe elektromagnetnih polj (Bioptron lučka).

Se nadaljuje….