Hashimotov tiroiditis, znan tudi kot kronični limfocitni tiroiditis je avtoimunska bolezen, pri kateri pride do postopnega uničenja ščitnice. Na začetku morda niti ne opazimo sprememb v telesu, sčasoma se ščitnica lahko poveča in nastane golša, drugje se pojavi hipotiroidizem (povečanje telesne teže, utrujenost, zaprtje, depresija, izpadanje las in dlak, suha koža, spremembe v potenju) ali hipertiroidizem (hujšanje, pospešen srčni utrip, drhtenje rok, spremembe na koži, anksioznost, pogosto odvajanje blata, neredne menstruacije).

Uradna doktrina pravi, da je Hashimotov tiroiditis posledica kombinacije genetskih in okolijskih dejavnikov ter da je družinska anamneza in druge avtoimune bolezni dejavnik tveganja. Diagnozo potrdijo s krvnimi preiskavami na TSH, T4 in antitiroidna avtoprotitelesa, Hashimoto zdravijo z levotiroksinom ali nadomeščanjem ščitničnih hormonov. Ker velja splošno mnenje, da je pri Hashimotu malo možnosti za ozdravitev je pomembno, da na avtoimuno vnetje ščitnice pogledamo iz čim več zornih kotov.

Hashimoto je avtoimuna bolezen, kjer pride do kopičenja limfocitov, zaradi katerih se razvijejo protitelesa anti TG. Ta vnetni proces napade beljakovino triglobulin, anti TPO in encim tiroperoksidazo, ki pomaga pretvarjati T4 v aktivni T3. Princip avtoimunega delovanja se pri Hashimoto tiroiditisu manifestira na različne načine, zato se tudi znaki Hashimota kažejo zelo različno, od hipotiroze, ko je hormonov manj, do hipertiroze, ko pride zaradi vnetja do prekomernega nastajanja hormonov ščitnice.

Od prehranskih dodatkov so pri avtoimunem vnetju ščitnice pomembni naravni jodidi (ne jod!), povečamo pa tudi selen in vitamin D (tvorita ščitnične hormone) ter vitamin C (antioksidant in poživilo). Pomembno je, da jemljemo naravne (organske) prehranske dodatke, kajti sintetični (anorganski) so brez ogljika. V naše telo se bodo namreč najbolje vezala tista hranila, ki vsebujejo ogljik.

Pri avtoimunih boleznih na splošno škoduje gluten v pšenici. Ni problem gluten v piri, ječmenu, …, problem je v pšenici, ker ga pšenica zaradi genskih manipulcij vsebuje več, kot ji je naravno dano. Gluten, sploh če je težava tudi v absorpciji, uhaja skozi črevesje in lahko povzroča v telesu, kjer smo energijsko najbolj šibki povečano koncentracijo limfocitov in posledično vnetje. Zaradi tega je pri vseh avtoimunih boleznih, tudi pri Hashimoto sindromu pomembno, da iz prehrane izločimo pšenico in začnemo z uživanjem kvalitetnih probiotikov (vsaj 10 milijard kultur, liofiliziranih v kapsuli), ker bodo izboljšali absorpcijo in uredili črevesno floro.

Pri vseh boleznih hormonskega sistema je potrebno gledati na delovanje celotnega hormonskega sistema, ne samo obolele žleze. Enako je pri Hashimotu, kjer se osredotočimo tudi na delovanje nadledvične žleze in trebušne slinavke.

  • Trebušna slinavka: Prevelike količine insulina, ki se sprostijo na hitro, blokirajo ščitnične hormone, zato je pomembno, da čim bolj zmanjšamo enostavne ogljikove hidrate – belo moko, makarone, sladkarije, kruh,… in jih nadomestimo s kvalitetnimi kašami, kjer se pri prebavi insulin sprošča bolj počasi.
  • Nadledvična žleza: Kronični stres konstantno zvišuje produkcijo kortizola, telo postaja vedno bolj utrujeno in daje signal ščitnici, da naj neha tvoriti hormone T4 in T3, da si bomo lahko odpočili. Po drugi strani pa je kortizol tudi hormon, ki generira vnetje. Zato je pomembno, da se znamo sprostiti, da ozavestimo neustrezne vzorce čustvenega odziva na zunanje situacije in da se naučimo svoja čustva konstruktivno izražati. Ko bomo uravnali nadledvično žlezo, bo tudi ščitnica dobila okolje, kjer bo bolj zdrava.

Pri sproščanju in ozaveščanju čustev nam pomagajo dihalne vaje, saj je dihanje pri Hashimotu običajno preplitko, dihalna frekvenca pa je prevelika.

Pri ljudeh s Hashimotom (v večini smo to ženske) je največji problem ta, da smo konstantno v občutku: »Na pomoč, hitro, hitro, vse je urgentno, za vse je potrebno takoj ukrepati, dobro narediti, jaz pa sploh ne vem, če vse to zmorem in če sploh znam.« In zares imamo občutek, da me nihče ne sliši takšne kot sem. Še sama se ne slišim.

Pri Hashimotu je običajno energijsko najbolj šibek predel telesa peta čakra. Preko nje izrazimo svoj resnični notranji »jaz« na podlagi prostega pretoka med zunanjim in notranjim svetom. Peta čakra nam pomaga očistiti tisto, kar smo »pogoltnili« (čustvo, misel, besedo, dogodek ipd.), saj je ena od značilnosti oseb s Hashimoto tiroiditisom ta, da velikokrat raje »pojemo« besedo, namesto da bi jo povedali ali jo izrazili navzven naglas. Peta čakra nas torej vabi, da izrazimo sebe, svoja čustva, svojo notranjo resnico.

Tradicionalna kitajska medicina in New German Medicine, jasno govorita, da je Hašimoto predvsem čustvena težava, kjer nismo slišani/slišane in kjer smo v konstantni visceralni napetosti (delo, ki ga je vedno preveč, obveznosti, ki se nikjer ne končajo, …) »kot žival, ki jo v džungli neprestano lovijo divje zveri«.