Eterična olja so dar matere narave, so čista esenca rastline, njeno najgloblje bistvo in največji zaklad, ki ga nosi. Eterična olja so bogata po svoji globini, kot tudi po svoji širini, saj je biološka aktivnost eteričnih olj izjemno pestra in zato omogoča terapevtsko delovanje na velikem spektru težav.

Najznačilnejše delovanje eteričnih olj je antiseptično, protimikrobno, antiparazitno, imajo diuretične in protivnetne lastnosti, pomirjajo in stimulirajo. Njihova moč je velika, zato je potrebna tudi pazljivost pri uporabi, ker imajo v velikih količinah tudi neželene učinke.

Ena od lastnosti eteričnih olje je antiseptična, pri čemer to merimo z Fenolnim koeficientom (FK).

FK je mera za učinkovitost dezinfekcijskega sredstva in sicer se primerja učinkovitost dezinfekcije s fenolom. Fenol je verjetno najstarejša znana snov za razkuževanje, uporablja se v ustnih vodah, milih in v razkužilih za gospodinjstvo. Fenolni koeficient pove razkuževalno moč eteričnih olj, torej primerjamo ali je eterično olje vsaj toliko ali pa še bolj učinkovito kot fenol. V nadaljevanju sem opisala pet najbolj učinkovitih eteričnih olj z neverjetno razkuževalno močjo.

Španski origano

Njegov KF je 25 krat močnejši od fenola. Španski origano je origano iz roda Thymus, ima bele do roza cevaste cvetove, razvrščene v socvetje. Cvetoče vejice origana se nabirajo od maja do avgusta, ko iz njih destilirajo eterično olje. Uporabo eteričnega olja španskegega origana so dokumentirali že v časih rimskega cesarstva, danes je priljubljen kot naravno razkuževalno sredstvo in kot začimba. Poleg španskega poznamo še afriški, mehiški, grški, maroški in sirski origano.

Kraški šetraj (Satureja montana)

Kraški šetraj ( Satureja Montana ) se kot nizek grmiček prosto razrašča na sončnih delih južne Evrope in Severne Afrike ter na odcednih tleh v južni Evropi in severni Afriki. V pokrajinah z zmernim podnebjem pozimi odvrže liste. V kulinariki se uporablja svež ali posušen zlasti za začinjanje gob, stročnic in perutnine. Eterično olje ostrega zeliščnega vonja pridobivajo s parno destilacijo celotne rastline v času poletnega cvetenja. Glavne sestavine eteričnega olja so karvakrol, cimen in timol.

Vrtni timijan (Thymus vulgaris)

Vrtni timijan je trajnica, ki zraste nekje do 50 centimetrov visoko, v obliki grmička. Kljub temu, da je trajnica, je občutljiv na mraz, zato ga posadimo nekam, kjer bo imel veliko sonca. Dobro uspeva v bližini Sredozemskega morja.

Timijanovo eterično olje deluje antibakterijsko, pomaga pri aknah in pri okužbi dihal in ustni higieni ter je dober konzervans za hrano.

Ceylonski cimet (Cinnamomum verum)

Cimet je ena prvih, najbolj priljubljenih začimb, ki jih uporablja človeštvo. Pridobiva se iz posušenega notranjega lubja drevesa ali iz mletega lubja. Cimet ima znanstveno dokazano antibakterijsko, antiparazitno, antivirusno in antioksidantno delovanje.

Nageljnove žbice (Syzygium aromaticum)

Klinčki so pomembna sestavina vsake domače zeliščne lekarne. Zaradi njihovega močnega antiseptičnega in protibolečinskega delovanja, jih lahko žvečimo za osvežitev zadaha ali uporabimo kot hitro prvo pomoč pri zobobolu. Klinčki pomagajo pri vnetjih kože zaradi pikov insektov, pa tudi pri vnetjih ustne votline in žrela, imajo blagodejen vpliv na prebavo, saj odpravljajo napenjanje in pomagajo pri želodčnih razjedah ter vnetjih želodčne sluznice. Spodbujajo tudi delovanje živčnega in krvožilnega sistema. Danes vemo, da vsebujejo klinčki zelo močne antioksidante, ki krepijo vitalnost telesa in prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju ter počutju.

Eterična olja so bila prvo zdravilo človeštva. To vemo iz egipčanskih hieroglifov in kitajskih rokopisov, v grobnici kralja Tutsa so bile popolnoma ohranjene steklenice eteričnega olja.

Naši predniki so eterična olja uporabljali tako v medicinske namene kot tudi za kozmetiko in parfume, pri duhovnih obredih in slavjih. Stvarnik je resnično vedel, kaj dela, saj nam je v naravi pustil vsa orodja za zdravje in dobro počutje. Za razliko od farmacevtske medicine je njihova kemična sestava izjemno majhna in so topni v lipidih, kar pomeni, da lahko prodrejo v naše telo na celični ravni. Eterična olja lahko vplivajo na vsako celico telesa v 20 minutah po uporabi in se presnovijo po 3-4 urah kot druga hranila. Eterična olja so 100 % naravna, zato naše telo za razliko od farmacevtskih proizvodov, ve kaj naj z njimi naredi.