Zima – čas ledvic in krepitve življenjske energije

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) uči živeti v harmoniji z letnimi časi. Vsak letni čas nam s svojimi značilnostmi kaže kako spremeniti svoje navade, da se kar najbolje uskladimo z naravnim ritmom in tako ustvarimo več ravnovesja med našimi telesi in zunanjim okoljem.

Ko so pred tisočletji razvijali TKM so ljudje živeli v popolni harmoniji z naravo – vstajali so s soncem, jedli, kar je rastlo na vrtu v posameznem letnem času in se globoko zavedali svojega naravnega okolja, saj je imelo neposreden učinek na vsak vidik njihovega življenja.

TKM temelji na dveh teorijah,  Yin in Yang teoriji ter na teoriji petih organov. Zima predstavlja najbolj Yin vidik, torej temno, hladno, počasno in navznoter obrnjeno energijo. To je v nasprotju z Yangom poletja, katerega energija predstavlja lahke, vroče, hitre in ekspanzivne lastnosti.

Tradicionalna kitajska medicina

Zima je po teoriji organov povezana z ledvicami, ki hranijo osnovno energijo našega telesa. Čustvo je strah, element je voda, barva je modra. Čutilni organ, povezan z ledvicami, so ušesa, naša sposobnost jasnega sluha pa je povezana z zdravjem ledvic. Tišina zime nam omogočata, da se bolje slišimo.

Pozimi je pomembna krepitev ledvic in prepoznavanje strahu, zato naturopatska priporočila svetujejo živila, ki grejejo ledvice. To so juhe enolončnice, goveje juhe s kostmi, zelenjava s korenino, fižol, miso in morske alge, česen in ingver.

Pozimi naj bi bili še toliko bolj pozorni na zadosten spanec in hidracijo. Ker nimamo občutka, da smo žejni, hitro zgrešimo dehidracijo zaradi ogrevanja prostorov.

Zahvaljujoč mrazu in krajšemu dnevu nas sezona zime vabi k počitku, samorefleksiji in umirjanju notranjih energij. Pozimi si vzamemo čas, da slišimo, kaj nam želi povedati telo, ker na ta način pomagamo tudi imunskemu sistemu, da se lažje obrani gripe in prehlada ter si napolnimo baterije za prihajajočo zeleno pomlad. Pozimi in sploh letos pa je še toliko bolj pomembno, da najdemo način kako se sprostiti. TKM priporoča jogo, meditacijo, akupunkturo ali katero koli drugo metodo, kjer trenutek povežemo z dihanjem, ki kot lepilo naše pozornosti odpelje misli in čustva v območje umiritve in sprostitve.

 

sol

Prijavite se!

1 Step 1
Polje je obvezno
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder