Razkuževanje z razkužili ni edini način, obstajajo tudi eterična olja, katerih razkuževalna moč je neverjetna. Kaj so eterična olja in katera so najboljša za ta namen pa vam predstavljam v tem prispevku.

Eterična olja so dar matere narave, so čista esenca rastline, njeno najgloblje bistvo in največji zaklad, ki ga nosi. Tako kot je bogastvo eteričnih olj globoko, pa je tudi široko, saj njihova biološka aktivnost omogoča  terapevtsko aplikacijo pri različnih težavah.

Najznačilnejše delovanje eteričnih olj je antiseptično, protimikrobno, antiparazitno, diuretično in protivnetno. Delujejo tudi pomirjujoče in stimulativno. Pri uporabi eteričnih olj je potrebna pazljivost, saj imajo v velikih količinah lahko nezaželene učinke.

Antiseptično delovanje eteričnih olj merimo s Fenolnim koeficientom (FK).  FK je mera za učinkovitost dezinfekcijskega sredstva, kjer se učinkovitost dezinfekcije primerja z fenolom, ki je verjetno najstarejša znana snov za razkuževanje. Fenol se uporablja v ustnih vodah, milih in v razkužilih za gospodinjstvo. Fenolni koeficient nam pove razkuževalno moč eteričnih olj, torej primerjamo ali je eterično olje vsaj toliko ali pa še bolj učinkovito kot fenol.

V nadaljevanju bom opisala nekaj najbolj učinkovitih eteričnih olj z neverjetno razkuževalno močjo.

Španski origano 

Španski origano se ponaša z belimi do roza cevastimi cvetovi, razvrščenimi v socvetje. Cvetoče vejice origana nabiramo od maja do avgusta, eterično olje pridobimo z destilacijo. Uporabo eteričnega olja španskega origana so dokumentirali že v časih rimskega cesarstva, danes je priljubljen kot naravno razkuževalno sredstvo. Njegov FK je 25 krat močnejši od fenola.

Kraški šetraj

Kraški šetraj se kot nizek grmiček prosto razrašča na sončnih delih južne Evrope in Severne Afrike. V pokrajinah z zmernim podnebjem pozimi odvrže liste. Njegovo eterično olje je ostrega zeliščnega vonja, pridobivamo ga s parno destilacijo celotne rastline v času poletnega cvetenja.

Vrtni timijan

Vrtni timijan je trajnica, ki zraste do 50 centimetrov visoko, v obliki grmička. Kljub temu, da je trajnica, je občutljiva na mraz, zato dobro uspeva v bližini Sredozemskega morja. Timijanovo eterično olje deluje antibakterijsko, pomaga pri aknah in pri okužbi dihal.

Cejlonski cimet

Cimet je zimzeleno drevo, z dišečimi stebli, ki raste v tropskem področju. Eterično olje cimeta se pridobiva s parno destilacijo iz lubja drevesa, lahko pa tudi iz vejic in listov tega drevesa. Eterično olje cimeta deluje antiseptično, dobrodošlo pa je tudi pri revmatičnih obolenjih. Eterično olje cejlonskega cimeta vrača telesno in duhovno toploto.

Nageljnove žbice

Nageljnove žbice so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki dišečega klinčevca. V času renesanse so posušena semena uporabljali v pomadah, ki naj bi varovale pred epidemijami. Eterično olje nageljnovih žbic poživlja celotno telo, zato ga v aromaterapiji uporabljamo tudi za pomoč pri lajšanju depresij, duševne otopelosti in kronične utrujenosti.