POGOSTA VPRAŠANJA

V življenje prinašamo svetlobo

Kakšna je razlika med jogo in pilatesom.

Joga temelji na starodavni vzhodni filozofiji pretoka energije skozi telo, kar daje telesu moč, vitalnost in odpravlja blokade iz telesa. Vadba temelji na položajih (asanah), v katerih ostajamo dalj časa. Pilates, ki ga je izumil Joseph Pilates in ga imenoval  kontrologija, pa je zasnovan s ciljem povečati moč in gibljivost telesa, predvsem trebuha in hrbta. Kljub razlikam med eno in drugo vadbo pa je pomembno, da koristi joge vnašamo v pilates in obratno koristi pilatesa v jogo.

Menim, da joga ni zame, ker se izvaja počasi in je premalo intenzivna.

Poznamo več smeri joge in med njimi se pojavljajo tako razlike v zahtevnosti izvedbe asan, kot tudi v razmerju med asanami, sproščanjem in dihalnimi vajami znotraj posamezne ure. Med izvajanjem asan je poudarjeno usmerjanje navznoter in spoznavanje samega sebe, kar je prednost joge. V Sloveniji se največkrat izvaja Hatha joga z večjim poudarkom na telesnih položajih. Pogosto zastopane so še Ashtanga in Iyengar joga, ki sodita med telesno bolj zahtevne, Restore in Nidra joga, pa sta namenjeni sproščanju in regeneraciji. Obstaja še veliko drugih vrst joge, tako, da vsakdo najde najbolj primerno zase. Da pa bi jo resnično razumeli, jo moramo nekaj časa vaditi, kajti sčasoma vsakdo, ki jo izvaja uvidi, da se mu z njo prav narahlo spreminja tudi odnos do življenja.

Kaj je vodena meditacija?

Meditacijo lahko izvajamo  v vodeni obliki ali v tišini, pri čemer lahko ena ali druga poteka v skupini ali individualno.  

  • V vodeni obliki meditacije poslušamo glas, ki nas z določeno vsebino vodi do sprostitve telesa in uma. Vodene meditacije se lahko udeležimo v skupini ali pa si njen posnetek predvajamo doma.
  • Pri meditaciji, ki jo izvajamo v tišini, se enostavno prepustimo toku naše zavesti. Tudi te oblike meditacije se lahko udeležimo v skupini ali jo izvajamo sami doma.
Kaj je tuina masaža?

Tuina masaža se ne osredotoča samo na odpravljanje posledic, ki so nastale na telesu in zaradi katerih ste se odločili za masažo, ampak vedno poizkuša odpraviti vzrok težave. Tuina ima tako holistični  pristop k reševanju težav in človeka obravnava kot celoto. 

Zakaj je potrebno v življenju iskati ravnovesje?

Danes, ko imamo na voljo vse materialne dobrine in so nam preko spleta dostopne vse vsebine, paradoksalno postajamo vse bolj odmaknjeni od sebe in ujeti v materialni svet. Poglobitev vase nam ponudi delček sebe in je zato najlepše darilo, ki si ga lahko poklonimo. Tako kot k ravnovesju teži vsaka najmanjša celica našega telesa, k temu teži tudi življenje samo, pri čemer se je iskanja ravnovesja potrebno tudi zavedati. Smo celostna bitja, vpeta v širše družbeno okolje, zato je naše ravnovesje odvisno od več ravni in vsak lahko kamenček v svoje ravnovesje doda na tisti ravni, ki mu je najbližja, na primer z pravim ravnovesjem med gibanjem in počitkom, z ravnovesjem pravih v telesu, z umiritvijo in sprostitvijo.

Več vsebin na Facebooku